Plnené olivy mäsom a následne vyprážané !
Mnohí, ktorí ste so mnou navštívili Taliansko, túto špecialitu poznáte. Najviac sa s nimi stretávate v regióne Marche odkiaľ táto delikatesa pochádza a vraví sa, že by nemala chýbať v ponuke žiadnej luxusnej reštaurácie. Podávajú sa zvyčajne ako predjedlo/ antipasto alebo ako hlavné jedlo/secondo spolu s inými fritovanými dobrotami. U mňa doma sú tiež nenahraditeľné, ale na ich prípravu je treba veľa času a trpezlivosti !
Tak poďme na ich výrobu! Nalejme si pohár vína a začíname! ❤
1./ Na prípravu plnených olív potrebujeme väčšie olivy . Originál sa používa odroda Ascolana – je to odroda väčších olív , ktoré sa pestujú v okolí stredovekého mestečka Ascoli Piceno , kde sa medzi miestnymi obyvateľmi táto pochúťka aj zrodila. A aká je ich história?
História zrodu receptu Ascolánskych olív siaha do roku 1800 a hovorí, že vznikli medzi kuchármi, ktorí varili pre miestne urodzené rodiny. Dohodli sa medzi sebou, že budú pripravovať plnené olivy mletým mäsom z dôvodu, aby spotrebovali prebytky mäsa, ktoré mali vďaka dedinčanom, ktorí ich nosili do daru svojim pánom.

2./ Najväčším umením je odkôstkovať olivu do tvaru špirálky a nerozrezať ju! Toto je asi najťažšia a zároveň najzábavnejšia časť prípravy. Môžete si kúpiť aj olivy bez kôstok, ale to je len pre lenivé gazdiné. Na odkôstkovanie musíte použiť malý nožík so špičkou a trénovať a trénovať. Inak sa to nedá. Treba ich urobiť veľa a pôjde to! A tie, čo sa rozrežú sa zjedia a zapijú tým pohárom vína, čo ste si naliali. Mňa to naučila talianska svokra, keď sme jeden celý deň odkôstkovávali ručne 7 kíl olív…
3./ Toto je odkôstkované kilo olív a trvalo mi to pri dobrom filme asi hodinu. Musia byť stále namočené vo vode aby nezoschli a ja ich na noc dám do chladničky a zajtra budem plniť. Kôstky…nie sú oválne ako keď ich pekne ojeme, ale sú trošku hranaté. Podstatné je, aby na nich nezostalo veľa dužiny. A všimnite si ten malý špicatý nôž … ten mi veľmi pri práci pomáhal.

4./ Nasleduje plnenie olív. Predtým ako budem olivy plniť, musím ich nechať na sitku odkvapkať z vody aby sa mi dobre robili.
Mäso som si dopredu zarobila a nechala vychladiť aby sa mi lepšie plnilo. A čo obsahuje?
Najemno zomleté bravčové, hovädzie a kuracie mäso, k tomu vajíčko, parmezán, soľ, korenie, muškátový orech a citrónová kôra.
Môžete tam toho dať aj viac podľa vašej chuti. Ja všetko dávam odoka a potom dochucujem. Nešetrím parmezánom, muškátovým orieškom ani citrónovou kôrou, lebo tie tomu dodajú arómu. Potom už len premiešať a nechať pár hodín v chlade a začať plniť. Na kilo odkôstkovaných olív je treba cca 3/4 kg už zarobeného mäsa.

5./ Teraz si zase pustite pekný taliansky film a ideme plniť. Zoberieme trochu mäsa, urobíme z neho guľôčku – väčšiu ako bola pôvodná olivová kôstka a obalíme ju olivovou špirálkou. Tu je treba trpezlivosť a jemnosť aby sa špirálka neroztrhla. Ak sa náhodnou roztrhne, tak ju na to mäso aj tak dolepíte.
Vzniknú vám takéto krásne guľôčky, ktoré treba dať zase stuhnúť do chladničky aby boli pripravené na poslednú fázu prípravy. ❤

6./ Posledná … vlastne ani nie, lebo ich treba ešte upražiť a zjesť, je klasický trojobal….múka, vajce, strúhanka. Toto ide už rýchle.
7./ Tieto krásne olivové guľôčky sú už pripravené na vyprážanie. Ak chcete, h takto na plechu ich môžete dať do mrazničky a keď budú zamrazené, tak ich dáte do sáčku.

Už ste pochopili prečo sú Olive all‘ Ascolana také vzácne? Lebo ich príprava je riadna fuška a skúška trpezlivosti.❤ Ak ich robím, tak aspoň z 3 kíl olív a čakajú potom v mrazničke…ale ani tam sa dlho nezohrejú, lebo sa veľmi rýchle zjedia.
SÚ TOTIŽ FANTASTICKÉ…

…a ako hovoria taliani, keď ich dáte na stôl UNA TIRA L‘ ALTRA …. jedna ťahá druhú … teda jednu dáte do úst a ruka už berie druhú!!!