TALIANSKA KUCHYŇA …alebo čo musíte na dovolenke ochutnať

Talianska kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne na svete. Z vlastnej skúsenosti vám potvrdím, že je ľahšia ako tá naša a rozhodne rýchlejšia na prípravu. Jej základom je jednoduchosť pokrmov, čisté a jasné chute, čerstvé bylinkové príchute a veľa sezónnej zeleniny na rôzne spôsoby.  Taliani na svoju kuchyňu nedajú dopustiť a dokonca aj keď cestujú, vyhľadávjú vo svete talianske reštaurácie e pizzerie. Sú gurmáni a verní svojej kuchyni, no najlepšia je aj tak „cucina della mamma“ – mamina kuchyňa.

Čo musíte ochutnať? Je toho veľmi veľa, ale spomeňme si aspoň niečo.

Talianska pasta – cestoviny. Najlepšie sú tie najjednoduchšie – s čerstvými paradajkami , bazalkou a jemne posypané parmezánom. Základom je však tá „akurátna“  tvrdosť cestovín – al dente. Prosím neprevarte ich!

 Ak ste pri mori, tak musíte aspoň skúsiť cestoviny s darmi mora. Sú to mušle alebo tie malé príšerky, ktorým sa niekedy ešte na tanieri pozeráte do očí a rozmýšľate, či vás nevidia. Nebojte, nežmurknú. Skúste túto lahôdku, ktorá k letu a prímorskej dovolenke patrí. Chutia úplne skvele. Zatvorte oči a vychutnávajte!

 

Bruschetta – stále viac rozšírená aj na Slovensku. Veľmi rýchle a chutné jedlo , ktoré sa podáva ako predjedlo. Bruschetta s olejom, troškou soli a plátkom paradajky je typická „merenda dei bimbi“  – detský olovrant. Je chutná a môžete ju spestriť  zeleninou, syrom, salámou , ale na jedno nezabúdajte. Použite vždy kvalitný panenský olivový olej. Ten v talianskej kuchyni nikdy nechýba a je jej základom.

 

 

Risotto , to skutočné talianske, pripravované z ryže, ktorá je pestovaná len na rizotá. A viete kde? V okolí Milána sa nachádzajú veľké polia zvané risaia , ktoré sú zaliate vodou a tu sa pestuje ryža na rizotá. Veď nie nadarmo sa hovorí, že  rizoto sa narodilo v Miláne. Mne najviac chutí to so 4 druhmi syra. Aj technika varenia je iná ako tá naša. Ale o tom si povieme na našich zájazdoch, kde varenie preberieme vždy zo všetkých strán.

 

 

Caprese, typické letné jedlo. Svieže a vo farbe talianskej trikolóry. Prekladaná mozzarella s paradajkou dozdobená čerstvou bazalkou a olivovým olejom. Jednoduché, národné a skvelé!

 

 

Ascolánske olivy – zelené olivy plnené mäsom, obalené v trojobale a vyprážané. Hotová delikatesa. Je to typické jedlo regiónu Marche a mesta Ascoli Piceno. Vraj každá dobrá reštaurácia by ich mala mať v ponuke – to hovoria obyvatelia Ascoli Picena. Ich príprava je zdĺhavá a náročná, ale“ mamme“ z Marche ich stále vyrábajú doma a jedia ich v nedeľu k slávnostnému obedu.  Konzumujú  sa spôsobom ako hovoria taliania“una tira l´altra“ – jedna ťahá druhú. Je to návykové !

 

 

Tiramisu, kto by ho nepoznal. Najobľúbenejší taliansky sladký zákusok dnes robený na veľa spôsobov. Najlepší je ale stále ten klasický z čerstvých vajíčok a mascarpone.

 

 

Gelato , talianska zmrzlina.  Južanské zmrzliny nemajú konkurenciu. Kamkoľvek sa v lete  pozriete, všade na vás kričí nápis Gelateria – gelato. Taliani milujú svoju zmrzlinu a turisti tiež. Neviete si vybrať z chutí , ktoré vám ponúkajú. Keď si ju kupujete, musíte sa rozhodnúť, či ju chcete do kelímku alebo do misky, akú veľkosť, akú chuť , či chcete aj šľahačku … toľko otázok naraz a rýchlo, že v strese odpoviete na všetko jednoducho SÍ  a zrazu sa ocitnete v ruke so zmrzlinou, ktorá je svojou veľkosťou náhradou jedla a s apetítom sa do nej pustíte. Pri prvom olíznutí zatvoríte oči a poviete si …“je BOŽSKÁ“

 

 

Caffe a cappuccino , začiatok aj koniec dňa. Taliani sú neopísateľní kávičkári. Ráno vstávajú s cappuccinom, o chvíľu už pijú malé espresso,  po obede ristretto, na olovrant ďalšie espresso a po večeri končia deň zase ristrettom. Na dovolenke v Taliansku sa aj z vás stávajú kávičkári. Veď nevychutnať si na niektorom námestí ranné cappuccino , či nedať si v typickom bare na stojaka to pravé piccolo by bol ozaj vážny hriech.

 

 

Tak čo, narobila som vám chute? Som presvedčená, že áno. Pridajte sa k nám na našich potulkách Talianskom a budeme nielen degustovať, ale aj variť a hlavne veeeeeľa jesť. Veď jedlo a Taliansko idú ruka v ruka už stáročia.

Teším sa na vás a naše spoločné gurmánske zážitky.

Jarmila

Publikované v Blog

11 thoughts on “TALIANSKA KUCHYŇA …alebo čo musíte na dovolenke ochutnať

  1. Rebbroody

    Amoxicillin Alcoholic Beverages Drink Alcohol Meilleur Viagra Generique By Cheap Viagra viagra Brand Cialis No Prescription

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.