TALIANSKA KUCHYŇA …alebo čo musíte na dovolenke ochutnať

Talianska kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne na svete. Z vlastnej skúsenosti vám potvrdím, že je ľahšia ako tá naša a rozhodne rýchlejšia na prípravu. Jej základom je jednoduchosť pokrmov, čisté a jasné chute, čerstvé bylinkové príchute a veľa sezónnej zeleniny na rôzne spôsoby.  Taliani na svoju kuchyňu nedajú dopustiť a dokonca aj keď cestujú, vyhľadávjú vo svete talianske reštaurácie e pizzerie. Sú gurmáni a verní svojej kuchyni, no najlepšia je aj tak „cucina della mamma“ – mamina kuchyňa.

Čo musíte ochutnať? Je toho veľmi veľa, ale spomeňme si aspoň niečo.

Talianska pasta – cestoviny. Najlepšie sú tie najjednoduchšie – s čerstvými paradajkami , bazalkou a jemne posypané parmezánom. Základom je však tá „akurátna“  tvrdosť cestovín – al dente. Prosím neprevarte ich!

 Ak ste pri mori, tak musíte aspoň skúsiť cestoviny s darmi mora. Sú to mušle alebo tie malé príšerky, ktorým sa niekedy ešte na tanieri pozeráte do očí a rozmýšľate, či vás nevidia. Nebojte, nežmurknú. Skúste túto lahôdku, ktorá k letu a prímorskej dovolenke patrí. Chutia úplne skvele. Zatvorte oči a vychutnávajte!

 

Bruschetta – stále viac rozšírená aj na Slovensku. Veľmi rýchle a chutné jedlo , ktoré sa podáva ako predjedlo. Bruschetta s olejom, troškou soli a plátkom paradajky je typická „merenda dei bimbi“  – detský olovrant. Je chutná a môžete ju spestriť  zeleninou, syrom, salámou , ale na jedno nezabúdajte. Použite vždy kvalitný panenský olivový olej. Ten v talianskej kuchyni nikdy nechýba a je jej základom.

 

 

Risotto , to skutočné talianske, pripravované z ryže, ktorá je pestovaná len na rizotá. A viete kde? V okolí Milána sa nachádzajú veľké polia zvané risaia , ktoré sú zaliate vodou a tu sa pestuje ryža na rizotá. Veď nie nadarmo sa hovorí, že  rizoto sa narodilo v Miláne. Mne najviac chutí to so 4 druhmi syra. Aj technika varenia je iná ako tá naša. Ale o tom si povieme na našich zájazdoch, kde varenie preberieme vždy zo všetkých strán.

 

 

Caprese, typické letné jedlo. Svieže a vo farbe talianskej trikolóry. Prekladaná mozzarella s paradajkou dozdobená čerstvou bazalkou a olivovým olejom. Jednoduché, národné a skvelé!

 

 

Ascolánske olivy – zelené olivy plnené mäsom, obalené v trojobale a vyprážané. Hotová delikatesa. Je to typické jedlo regiónu Marche a mesta Ascoli Piceno. Vraj každá dobrá reštaurácia by ich mala mať v ponuke – to hovoria obyvatelia Ascoli Picena. Ich príprava je zdĺhavá a náročná, ale“ mamme“ z Marche ich stále vyrábajú doma a jedia ich v nedeľu k slávnostnému obedu.  Konzumujú  sa spôsobom ako hovoria taliania“una tira l´altra“ – jedna ťahá druhú. Je to návykové !

 

 

Tiramisu, kto by ho nepoznal. Najobľúbenejší taliansky sladký zákusok dnes robený na veľa spôsobov. Najlepší je ale stále ten klasický z čerstvých vajíčok a mascarpone.

 

 

Gelato , talianska zmrzlina.  Južanské zmrzliny nemajú konkurenciu. Kamkoľvek sa v lete  pozriete, všade na vás kričí nápis Gelateria – gelato. Taliani milujú svoju zmrzlinu a turisti tiež. Neviete si vybrať z chutí , ktoré vám ponúkajú. Keď si ju kupujete, musíte sa rozhodnúť, či ju chcete do kelímku alebo do misky, akú veľkosť, akú chuť , či chcete aj šľahačku … toľko otázok naraz a rýchlo, že v strese odpoviete na všetko jednoducho SÍ  a zrazu sa ocitnete v ruke so zmrzlinou, ktorá je svojou veľkosťou náhradou jedla a s apetítom sa do nej pustíte. Pri prvom olíznutí zatvoríte oči a poviete si …“je BOŽSKÁ“

 

 

Caffe a cappuccino , začiatok aj koniec dňa. Taliani sú neopísateľní kávičkári. Ráno vstávajú s cappuccinom, o chvíľu už pijú malé espresso,  po obede ristretto, na olovrant ďalšie espresso a po večeri končia deň zase ristrettom. Na dovolenke v Taliansku sa aj z vás stávajú kávičkári. Veď nevychutnať si na niektorom námestí ranné cappuccino , či nedať si v typickom bare na stojaka to pravé piccolo by bol ozaj vážny hriech.

 

 

Tak čo, narobila som vám chute? Som presvedčená, že áno. Pridajte sa k nám na našich potulkách Talianskom a budeme nielen degustovať, ale aj variť a hlavne veeeeeľa jesť. Veď jedlo a Taliansko idú ruka v ruka už stáročia.

Teším sa na vás a naše spoločné gurmánske zážitky.

Jarmila

Publikované v Blog

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *